16. decembra smo zaključili z 2. ciklom naših usposabljanj. Za nami so nova usposabljanja, nova poznanstva, nove izkušnje, udeleženci pa so (upam) opremljeni tudi z novimi znanji.

foto: Matic Maležič

Sprva nismo vedeli kaj dati udeležencem v spomin, za popotnico. Vse kar smo jih lahko ponudili, smo jim že preko usposabljanj. Potem pa smo se spomnili na vrlino, ki jo lahko vsak doseže le sam. To je ODGOVORNOST. Odgovornosti ni lahko pridobiti, definitivno pa ti je ne more nekdo dati za darilo. Zato smo se domislili darila, ki spodbuja k odgovornosti – udeleženci so dobili v skrb bodoče rastlinice.

Sama sem v lončku polnem zemlje in nekaj semen videla polno simbolike: Seme je izobrazba, predpogoj, potencial, bodoča veličina. Zemlja je okolje, kompetence (za katere upam, da so jih udeleženci pridobili tudi pri našem projektu). Ta vpliva na seme in mu omogoča rast. Rastlina pa je kariera. Ali bo zrasla hitro, ali pa sploh ne, je odvisno od vsakega posameznika, od njegove odgovornosti do rastline oz. v našem primeru do kariere. Če je ne neguješ pravilno, se lahko kaj hitro zgodi, da se posuši, ne zraste do prave velikosti. Tistim, ki pa so pripravljeni vložiti trud in imajo odgovornost do nje, zraste lepa cvetoča kariera (oz. v našem primeru rastlina).

Katarina Novak