Vzgoja za poklic? Da ali ne?

Ko sem prvič slišala za projekt, sem si mislila, da bi to lahko bilo nekaj zame. Ko pa sem se poglobila v vsebino projekta, sem bila prepričana, da se na to moram prijaviti. Neka splošno znanja, npr. o življenjepisu, bontonu imam, ampak vedno je dobro znanje nadgraditi in si dodatno razširiti obzorje.

Projekt zajema različne teme od samopodobe, kariernega menedžmenta, podjetništva, delovno-pravne zakonodaje, retorike in javnega nastopanja, timskega dela, aktivnega iskanja zaposlitve, poslovnega bontona, motivacijskih govornikov ter vse do življenjepisa. V glavnem zajema vse, kar mora posameznik vedeti, če se sreča z iskanjem zaposlitve oz. želi začeti samostojno pot. Vsako izbrano temo nam je predstavil govornik ali govornica, ki se s tem ukvarja vsak dan, saj je bilo tako zagotovljeno, da slišimo tiste prave informacije.

Z lokacijami usposabljanja je bilo tako, da so štiriurna usposabljanja potekala v Ljubljani, vsakič na drugi lokaciji. Tista 12 urna pa v Postojni. Priznam, nisem bila navdušena nad tem, da moram iti v Ljubljano in tam najti še določeno lokacijo srečanja, saj je zame, ki sem le občasno v prestolnici Slovenije,  vse skupaj predstavljalo izziv. Ampak sedaj, ko je večina usposabljanj že zaključenih, lahko potrdim, da sem vesela, saj sem vsakič spoznala nov kotiček Ljubljane in se zmeraj, kaj novega naučila.

Zraven znanja sem z vključitvijo v projekt pridobila nova poznanstva oz. če bi se izrazila poslovno, je vsako usposabljanje zame pomenilo tudi mreženje. Mrežo imam sedaj razširjeno po različnih koncih Slovenije. Nikoli ne veš, kdaj ti kakšno poznanstvo pride prav, npr. če potrebuješ prenočišče ali pa določen nasvet. Prav tako sem pridobila nove odštekane ideje, ki jih imam namen v prihodnosti zagotovo tudi uresničiti (sedaj z znanjem dobre organizacije, to ne bo več problem).

Vključitev v projekt bi priporočala vsem skavtom in neskavtom, ki bi radi dvignili svojo vrednost, nadgradili in pridobili novo znanje. Omejitev je le ta, da morajo biti udeleženci nezaposleni in stari med 18-29 let.

Da sem se vključila v projekt je bila zagotovo dobra odločitev, ki je ne bom obžalovala, saj sem pridobila in nadgradila znanje, ki mi bo v življenju prišlo še kako prav.

Nastja Fekonjaštudentka geografije in pedagogike